Френският президент Еманюел Макрон заяви, че еврото все още не

...
 Френският президент Еманюел Макрон заяви, че еврото все още не
Коментари Харесай

Макрон: Еврото все още не е ясна алтернатива на долара

 Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че еврото към момента не е „ ясна опция “ на $ с помощта на интернационалната „ мощ “ на американската валута.
„ Досега не успявахме да създадем еврото толкоз мощно, колкото $ “, съобщи Макрон в изявление за CNN. По думите му европейските управляващи са свършили „ чудесна работа “ през последните години, само че въпреки всичко тя не е задоволителна.Президентът уточни също, че европейските корпорации и компании към момента са прекомерно подвластни от американската валута. „ За мен това е въпрос на суверенитет. Затова желая да работим доста тясно с нашите финансови институции на европейско равнище и с всички наши сътрудници, с цел да се построи потенциал за по-малка взаимозависимост от $ “, съобщи той, представен от Bloomberg.

„ Това не значи, че би трябвало да бъдем съперници, само че считам, че за стабилността на международния ред е нужна мощна валута като $, само че също по този начин се нуждаем от други възможности. Еврото би трябвало да е една от тези други възможности, което значи, че ние би трябвало по-добре да подобрим нашите финансови структури и финансирането на нашите играчи на равнище на еврозоната “, уточни Макрон.
 
Според френския президент китайската валута също се явява де факто опция на $. Тя обаче не е „ на световно равнище, а за избран район “.

Подобна позиция застъпи и генералният секретар на ЕСМ Калин Анев Янсе  в изявление пред Investor.bg  миналия месец.

„ Нашата упоритост не е еврото да размени $, а да се придвижим към една многополюсна парична система, където няколко валути – сигурно включвайки и $, еврото и юана, ще имат конкурентна значимост “, съобщи той.
По публикацията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР